Husker du "one time wonders"?
Formel 1-historien er 70 år gammel. I 1950 ble det første F1-løpet kjørt på Silverstone i England. 108 personer har klart å vinne et Grand Prix, men vet du hvor mange som kun har vunnet én gang?

Totalt 23 førere har i løpet av Formel 1-sirkusets 70 år kun vunnet ett Grand Prix (vi vet at det også er flere førere som vant Indianapolis 500 da det var del av førermesterskapet mellom 1950 og 1960). Siden årtusenskiftet er det imidlertid kun fire førere som har klatret til topps på seierspallen uten å få lov til å oppleve det samme igjen.

Til sammenligning har Michael Schumacher, som innehar rekorden over antall Grand Prix-triumfer, prestert å kjøre først over målstreken hele 91 ganger. Nærmeste aktive fører er Lewis Hamilton med 84 triumfer. De som interesserer seg for Formel 1 odds hos bookmakere som bet365 la helt sikkert også merke til at briten var storfavoritt til å sikre seg verdensmesterskapet i sesongen 2020.

Når og hvordan årets sesong kommer til å se ut er det ingen som vet enda, men om Hamilton når å innhente Schumacher i 2020 er ikke like sikkert lenger. Men husker du egentlig de fire enkeltvinnerne på 2000-tallet?

Jarno Trulli – Monaco Grand Prix, 2004
Jarno Trulli var kjent for å være en enestående kvalifikasjonsfører som ikke klarte å få ut sitt fulle potensial i Grand Prix-ene på søndager.

Etter å ha tilkjempet seg pole position i Monaco i 2004 holdt italieneren imidlertid unna for resten av feltet og vant sitt første, og eneste, Formel 1-løp i karrieren.Kort tid senere røyk Trulli uklar med Renault-sjefen og endte med å kjøre for Toyota. Italieneren nådde ytterligere seks pallplasser i karrieren, men ingen like fine som i Monaco 2004.

Robert Kubica – Canada Grand Prix, 2008
Det polske kjempetalentet hadde alle forutsetninger for å bli en ledende Formel 1-fører, men dessverre ble karrieren hans ødelagt av skader.

Særlig hans krasj under et rallyløp i 2011 skulle bli skjebnesvangert for polakken. Kubica vant sitt eneste Formel 1-løp i Montreal i 2008, ett år etter at han krasjet stygt samme sted.

Heikki Kovalainen – Ungarn Grand Prix, 2008
Finske Kovalainen ble hentet til McLaren fra Renault i 2008, og ble av mange sett på som den neste store stjerne. Uheldigvis for Kovalainen kjørte han i par med Lewis Hamilton, hvor han etterhvert havnet i skyggen av briten.

Likevel viste Kovalainen noe av sitt talent da han i Ungarn tok sin første Grand Prix-seier noensinne. Finnen kjørte godt og lå lenge på andreplass, men var heldig da lederen, Felipe Massa, motor brøt sammen tre runder før slutt. Kovalainen nådde bare én pallplass til i løpet av sine neste 83 starter.

Pastor Maldonado – Spania Grand Prix, 2012
Kolombianske Maldonado var egentlig en fremragende fører, men med en evne til å sette seg selv i problemer som gjorde det vanskelig å bli en absolutt toppfører.

I 2012 ble han imidlertid tilkjent pole position etter at Lewis Hamilton og Mercedes ble diskvalifisert etter kvalifiseringen.

Her holdt Maldonado unna for hjemmefavoritten Fernando Alonso og vant sitt første løp i karrieren samtidig som han sikret Williams deres første seier på syv år. Om nye førere føres på den "ekslusive" listen i 2020-sesongen må vi vente med å få svaret på.
Artikkel
Copyright © 2013 - 2023 Konkurranseportalen.no - Sidekart
Om oss
Gratis vareprøver
Beste Konkurranser
Konkurranseportalen
Konkurranseportalen